dinsdag, 06 januari 2015 23:06

Samsung NX1 gaat 'm niet worden ben ik bang

Blind alles kunnen bedienen in je comfortzone. Daar valt ook wat voor te zeggen.

Vandaag wilde ik een Canon 70D kopen. Na een mooie klus in Den Haag liep ik bij Cameratools in Apeldoorn binnen, regelrecht naar de kassa: "Ik wil een Canon 70D kopen".

Wijtze was aan de telefoon, zwaaide even, hing op en herhaalde: "een 70D?... Als extra camera, voor d'rbij?"

"Weet je, heb je deze Samsung NX1 wel eens gebruikt? Wil je 'm meenemen, om te testen? Hij doet voor video 4K. Als je 'm zaterdag terugbrengt."

Tja, ik had reviews van de 7D Mark2 vs. 70D gezien... en ik hàd m'n mind al opgemaakt: het wordt de 70D. (Ik heb een extra camera nodig die los kan gaan in video op de autofocus: dat is de 70D. Met de flip-touchscreen als doorslaggevende reden. Nog wel wat dingen, maar dat de 7D2 dat niet heeft is toch wel een grote misser.)

Eind van het liedje, ik liep zonder 70D en met een koffer vol Samsung-lenzen en een NX1 body naar de auto.

Ik had er zin in, to be honest.

Maar thuis.

En nu kopieer ik even wat ik op Facebook al schreef, wacht even... Op de vraag van Marco Derksen "En, is het wat?"

Ik ben er tot nu toe nog niet enthousiast over. Ik zou er aan kunnen wennen, maar waarom zou ik eigenlijk? En een flitser die eerst iedereen verblindt met groen licht en de hele ruimte groen maakt (lees: veel aandacht trekt en irritatie veroorzaakt) zorgt er nu al bij me voor dat de balans doorslaat naar: niet kopen. Want ja, die flits moet je dan toch gaan gebruiken. En daarbij vind ik een systeemcamera toch veel te gekunseld, te veel bliepjes, te veel info op het scherm... en hij heeft dan wel 205 focuspunten, waar m'n 5D Mark3 er geloof ik 65 heeft, ik kan die focuspunten nog steeds niet verplaatsen. Het moet kunnen, maar ik kan het gewoon niet vinden. En dat vind ik vrij irritant. Misschien dat ik morgen bij daglicht enthousiaster word. Maar dan nog, ik ben over de 5D Mark 3 enthousiast bij alle situaties, binnen, buiten, overdag, 's avonds. Binnen 's avonds valt bij de NX1 al af.

En nu denk ik weer: als ik op de kop hangend m'n 5D Mark 3 nog steeds blind kan bedienen, waarom zou ik mijn comfortzone dan willen verlaten om voor een systeemcamera te gaan die zogenaamd 4K video kan schieten, maar verder m'n ding niet is en niet zal worden. Waarbij ik alles opnieuw zal moeten aanleren, instellen en opdaten. Gedoe.

Blind alles kunnen bedienen in je comfortzone. Niet persé willen veranderen of vernieuwen, maar juist verbeteren, daar gaat het om. En dat doe ik nog iedere dag. Met m'n 5D Mark 3.

En de 70D die ik morgen ga halen.

(En nog even een greenscreentje erbij...)

Naar alle video's op Vimeo.com/punkmedia >>

Naar Punkmedia: journalist, fotograaf, filmer >>

4 comments

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.