dinsdag, 11 juni 2019 21:38

Gooi je foto's weg!

Als je net als ik de shutter in je camera op Hi+ hebt staan en met 10 frames per seconde loopt te knallen (ik ben onzeker), en na iedere opdracht thuiskomt met zo'n 3 duizend RAW geschoten foto's a 25 MB per stuk, dan parkeer je per avond zo'n 75 GB aan nieuwe data op je externe harde schijf. Dat is veel. Heel veel.

Per kwartaal gaat er bij mij op deze manier zo'n 2 terrabyte aan data doorheen. En let op, daarvan heb ik maar 200 GB echt gebruikt. 90 procent, 1,8 TB blijft ongebruikt permanent op de externe harde schijf staan.

Tot vandaag.

Sinds vanochtend heb ik besloten alleen nog de RAW bestanden te bewaren van de foto's die ik heb geselecteerd, bewerkt, gepubliceerd (op Flickr) of de klant heb geleverd (via Wetransfer). De rest gaat de prullenbak in. 90 procent delete.

Hoe ik dat doe?

Mocht je met terugwerkende kracht een map (uit het verleden) willen opschonen, dan doe je het volgende.

Importeer de map 'RAW alle' (zo noem ik 'm) >> klik op [Nieuwe foto’s] in de bovenbalk. Dit zijn alle foto's die je eerder NIET hebt geselecteerd, en die dus weg kunnen >> importeer alle [Nieuwe foto's] >> dan komen die foto's in [Vorige import] te staan >> selecteer alle foto's (Ctrl-A of command-A) >> klik op Backspace (of [Foto's verwijderen] in het dropdown menu >> klik op [Verwijderen van schijf] >> KLAAR.

Alle niet gebruikte foto's zitten nu in je prullenbak en kun je legen. Alle RAW bestanden van de bewerkte foto's blijven in die map op het (externe) harde schijf zitten. Heerlijk.

Da's één.

Kom je nou vers van een klus, dan sla je - als altijd - eerst al je RAW bestanden op, op je externe harde schijf, in mapje 'RAW alle' >> dan ga je naar Lightroom en klik je op [Importeren] >> je gaat [alles selecteren] >> en alles importeren >> en pas dan ga je selecteren, en begin je bij de eerste foto. Je klikt op de F van Full screen, en je krijgt zo alle foto's een voor een het beste vol in beeld >> je selecteert de foto's die je wilt bewerken door op H te klikken en zo de foto te 'vlaggen', met zo'n vlaggetje >>

Heb je de laatste foto geselecteerd slash gevlagd, dan zet je in de onderbalk bij Sorteren het keuzemenu op [Keuze] >> dan zie je dat alle geselecteerde / gevlagde foto’s vooraan staan, en de eerste niet gevlagde foto daarachter staat al geselecteerd, de foto’s daarachter selecteer je tot aan de laatste foto (laatste foto aanklikken terwijl je de shift ingedrukt houdt) > check of alle ongevlagde foto’s die weg kunnen zijn geselecteerd >> klik weer op Backspace button of dropdown menu ‘Foto’s verwijderen’ >> Verwijderen van schijf.

En weg zijn ze. 

TIP. Maak bij betaalde opdrachten twee volle mappen aan: 1 map heet [RAW compleet] de andere map heet [RAW selectie]. Je begrijpt het al, die map [RAW compleet] bewaar je nog even, totdat de opdrachtgever heeft betaald bijvoorbeeld, of totdat je zeker weet dat de map met alle RAW bestanden definitief weg kunnen. Gewoon voor de zekerheid.

Hèhè…. dat ruimt lekker op.

SUCCES!

Leave a comment

(*) velden zijn verplicht.