woensdag 30 mei 2012 10:33

Waarom hij zo geliefd is | ode aan Lazy King

De Franse kunstenaar Alain Séchas laat zijn bijdrage aan Sonsbeek 2008 luieren in het park. Zijn Lazy king is tevens de mascotte van de tentoonstelling en lezers van De Gelderlander droegen zijn beeld tijdens de Processie. De Franse kunstenaar Alain Séchas laat zijn bijdrage aan Sonsbeek 2008 luieren in het park. Zijn Lazy king is tevens de mascotte van de tentoonstelling en lezers van De Gelderlander droegen zijn beeld tijdens de Processie. Foto en onderschrift: Marco Derksen

De Lazy King hoort sinds een aantal jaren bij Arnhem, zoals Arnhem Arhem en de Arnhemmers Arnhem willen zien. Op kaarten over Arnhem, foto's over Arnhem, foto's van Arnhemmers, foto's van toeristen die Arnhem bezoeken. De Lazy King, het liggende luierende witte grote beeld, onze grote vriend, het symbool van creativiteit, originaliteit en kindvriendelijkheid. Iets waar Arnhem trots op is.

De Lazy King, welk kind staat er niet mee op de foto, welk kind heeft niet met 'm gespeeld en op 'm gezeten en gelegen. De Lazy King heeft (want 'had' krijg ik niet zonder het tussen haakjes te zetten) een aantrekkende werking op kinderen. Vooral kinderen. Net na de tentoonstelling was er de twijfel nog even of je er wel op mocht gaan zitten of 'm mocht aanraken, maar kinderen hebben daar geen boodschap aan. De kinderen bepalen hier wat de kunstenaar heeft beoogd. Omarm de Lazy King, ren rond de Lazy King, speel met 'm en verstop je achter de Lazy King.

Ik vroeg me net af waarom ik mijn hart weer in m'n keel voelde, net toen ik de Lazy King op een oplegger voorbij zag rijden met een zwartgeblakerde borst en zo luguber zonder hoofd. Nog steeds voel ik me verdrietig. Het is alsof ook de Lazy King als symbool van beschaving en onschuld (hij werd maar één keer beklad, dat hoort erbij) zijn trotse hoofd heeft moeten buigen voor de vloek van deze tijd, de vermoorde onschuld van Nederland van de afgelopen 10 jaar.
(zie http://arnhem.dichtbij.nl/berichten/20120527_de_lazy_king_in_sonsbeek_onthoofd)
(zie http://arnhem.dichtbij.nl/berichten/20120530_het_spijkerbed_van_onze_lazy_king)

Hopelijk komt-ie ons snel weer het goede voorbeeld geven op de helling van Park Sonsbeek.

Lazy King met Kiki en Veere

1 Reactie

Laat een reactie achter

(*) velden zijn verplicht.