Een Sony CLM-V55 monitor dus | hebben

In mijn zoektocht naar ideaal materiaal voor mijn manier van DSLR-video maken ben ik terechtgekomen bij een mogelijke, goedkope oplossing op mijn probleem: de Sony CLM-V55. Een 5,5 inch monitor die zo bovenop de hot shoe te schuiven is. € 399,- Klaar.

In mijn zoektocht naar ideaal materiaal voor mijn manier van DSLR-video maken ben ik terechtgekomen bij een mogelijke, goedkope oplossing voor mijn probleem: de Sony CLM-V55. Een 5,5 inch monitor die zo bovenop de hot shoe te schuiven is. € 399,- Klaar. In maart te koop in de winkel. Nu nog even zoeken welke winkel, maar anders maar eens online bestellen.

Waarom deze? Sony als betrouwbaar leverancier van goed beeld en 5,5 inch is groot genoeg. Maar belangrijker, ik maak video ofwel uit de hand of met een statief (meestal het laatste). Met een Zacuto viewfinder en twee handen met 10 vingers heb ik voldoende ankerpunten en focusmogelijkheden voor de meest lichte en voor mij ideale configuratie. Dus ook geen followfocus heb ik gemerkt. Gewoon direct met de vingers op de focusring. Stabiliteit blijft, is uit de kale hand bij mij beter dan met followfocus in mijn linkerhand. Tot nu toe, maar dat kan veranderen, vind ik de followfocus een overschatte toepassing. Maar dat is puur persoonlijk.

Ik wilde oorspronkelijke aan de Cinevate ijzers, maar iedere keer als ik zo’n (zware en prachtige) constructie in mijn handen had, of op mijn schouder en ik pakte daarna mijn eigen kale camera met viewfinder dan merkte ik veel verschil in gewicht en geen tot weinig verschil in beeldstabilteit. In ieder geval zo weinig verschil dat ik (nog) geen tweeduizend euro ga uitgeven aan de DSLR Core Package van Cinevate.

Jason Wingrove, een filmer die ik erg bewonder (bekijk deze video bijvoorbeeld eens op fullscreen en je snapt waarom) deed een maandje geleden een review van de Sony V55. Ik zag ‘m net en ben meteen om. Dit is ‘m.

UPDATE 23 april 2011: Ik zag dat Jason Wingrove zijn video had verwijderd, gebeurt weleens, dus heb ik een andere video hierboven gezet, van Yves Simard.

6 gedachten over “Een Sony CLM-V55 monitor dus | hebben”

 1. Ik heb hem inmiddels een week ter test en het is een absolute meester zet van Sony. Binnenkort mijn bevindingen op Stylecowboys.nl

 2. Thnx voor het delen.

  Ziet er goed uit.
  Ik vraag me wel af wat je dan met de microfoon doet die normaalgesproken in de hotshoe zit (bij mij tenminste wel).

  PS Goed bezig met bloggen! 😉

 3. @JeeeM Oh mooi en hij bevalt dus goed. Ben erg benieuwd, ik ga ‘m snel aanschaffen.

  @Martijnvanosch Geluid is al extern bij mij, dus via Zoom H4N en evt. Sennheizers (en dan syncen met Pluraleyes). Soms doe ik geluid zelfs via de Canon XH A1, maar de laatste tijd niet meer.

 4. Ik heb de sony voor mijn 5dmII, geniaal formaat, batterijen werken vrij lang. Het is heerlijk om gewoon alle kanten op te kunnen met je camera, net als bij andere handheld cams.

  Het enige is de focus peaking die niet echt bruikbaar is. Alleen in opname mode te gebruiken, het scherm springt dan in zwart/wit. Ik had eigenlijk wel gerekend op een goede focus peaking optie, omdat ik liever firmware versie 2.08 gebruik zonder magic lantern.
  Het is een leuk, lichtgewichte oplossing, natuurlijk is het bekende probleem dat 5d je scherm verkleint in opname mode niet opgelost. Maar volscherm zie je in pre-record mode ook alleen maar als je al je info uit zet.
  Ik ben er blij mee, de zonnekap is ook goed genoeg.
  Nu vraag ik me nog af wat ik nog doe met een zacute z-finder.
  🙂
  Zeker een aanrader. Als er een adapter was om ‘m ook naast de camera te monteren, i.p.v. erop, zodat de mike bovenop kan, zou dat geniaal zijn.
  Ik gebruik nou 2 manfrotto superclamps, met hotshoe adapters aan mijn statief, maar als je met een rig werkt wordt dat moeilijk.
  Zeker aan te raden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven