‘Sallie Gardner at a Gallop’ is jarig

Het is vandaag precies 143 jaar geleden dat de allereerste opname plaatsvindt – ja, ik schrijf graag in de tegenwoordige tijd, ook al is het eeuwen geleden – van de eerste motion picture: Sallie Gardner at a Gallop.

Sallie Gardner at a Gallop is een filmproductie-experiment op 19 juni 1878. De film bestaat uit een snelbewegende serie van 24 foto’s die worden weergegeven op een zoopraxiscope. Fotograaf Eadweard Muybridge had van Leland Stanford opdracht gekregen om de foto’s te maken. Het doel van het filmen is te bewijzen dat een paard in galop op een bepaald moment met alle vier de hoeven loskomt van de grond.

Stanford financiert dit project. De film is opgenomen in Palo Alto in Californië op 19 juni 1878 in het bijzijn van de pers. Muybridge fotografeerde een in Kentucky gefokte merrie van Stanford genaamd Sallie Gardner. De camera’s waren opgesteld op een spoor parallel aan het pad van het paard.

Sally Gardner at a Gallop gifje

Muybridge gebruikte 24 camera’s die ongeveer op een afstand van 69 cm van elkaar lagen. De camera’s gingen zo’n 1/25 seconde na elkaar af. De sluiters waren bediend door struikeldraad, die afging doordat de hoeven van het paard passeerden. De foto’s werden 1/1000 seconde later genomen.

Domm, de jockey van Sallie, gebruikt een snelheid van 1:40 gang, ongeveer 58 kilometer per uur. Het resultaat van dit experiment is een film van een paard in galop. Hierop is te zien dat er in galop inderdaad een ‘zweefmoment’ is waarop alle benen van de grond af zijn. De foto’s zijn ter plekke ontwikkeld en de pers is overtuigd van de betrouwbaarheid van de foto’s. (bron: wikipedia)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sallie_Gardner_at_a_Gallop

Oh ja, en op deze verjaardag van Sallie Gardner at a Gallop lijkt het ons – Niels Lubbers en ik – een mooi moment om sallieblog te starten. Een blog over fotografie en video, voor beeldmakers en in de nabije toekomst ook door beeldmakers. Niels is druk met het opzetten van salliestore, een online winkel… nee dat gaan we nog niet verklappen… en ik zal in een blog post uitleggen wat sallieblog gaat worden.

Ik ben al een tijdje met de invulling bezig geweest, maar ga naar dit cadeautje op deze verjaardag: sallieblog.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven