AF&BM: gezonde voeding op de kaart

“Je ziet dat het aantal mensen met overgewicht en Obesitas steeds meer toeneemt in de westerse samenleving. Wij als F&B eindverantwoordelijken zijn het onze gasten verplicht de mogelijkheid te bieden zo gezond mogelijk te eten. Hoewel dit een vanzelfsprekendheid lijkt, is dit in werkelijkheid nog lang niet het geval.”

Dat zei voorzitter Suzanne de Zwaan van de AF&BM aan het begin van het seminar ‘Voeding en Gezondheid’ dat op maandag 23 september werd gehouden in Ahoy Rotterdam.

2 AFBM suzanne de zwaan

Leden van de AF&BM (Association of Food & Beverage Management) werden tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam onder leiding van dagvoorzitter Richard Engelfriet door drie sprekers aan het denken gezet over de voor- en nadelen en de oorzaken en gevolgen van verantwoorde en onverantwoorde voeding.

De AF&BM wijst op de verantwoordelijkheid die haar leden hebben hun gasten zo gezond mogelijk te kunnen laten eten, maar tijdens de presentaties is er veel discussie en ook onbegrip: “Ineens hoor je van een onderzoek in de Verenigde Staten dat tarwe slecht zou zijn… Het ene onderzoek staat lijnrecht tegenover het andere. Het blijft lastig om in het woud van de adviezen van de voedingsdeskundigen de juiste lijn te kiezen voor jouw bedrijf.”

3 AFBM Paul Rosenmoller

Paul Rosenmöller legde in een inspirerend betoog niet alleen nadruk op  voeding, maar wist ook tal van initiatieven te noemen om overgewicht tegen te gaan: “Sommige bedrijven organiseren lunchwandelingen, bij weer andere kun je gratis fitnessen, met als gevolg minder ziekte, minder arbeidsongeschikten en daarom dus een gezonde bussinescase.”

Rosenmöller sprak als voorzitter en ambassadeur Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG (Jongeren op gezond gewicht).

4 AFBM Anna Kruyswijk

Anna Kruyswijk gaf als arts en voedingsdeskundige college over de Westerse voedingsleer met als belangrijkste take home messages over overgewicht: “Overgewicht is geen ziekte, maar een symptoom; intensief geproduceerd voedsel verstoort het hormonale evenwicht; geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel is ‘arm’; vooral suikers veroorzaken overgewicht; eet en serveer biologisch suikerarm voedsel en eet goede vetten.”

5 AFBM Pauline

Chef-kok Han Ji van restaurant Han Ting in Den Haag dat vorig jaar werd bekroond met een Michelinster, gaf in een duo-presentatie met zijn assistente Pauline aan wat koele, warme en hete gerechten uit de Chineze voedingsleer doen in het lichaam als ze (niet) in balans zijn (Jin en Jang). Toen na de presentatie gevraagd werd of de combinatielijst ergens te vinden is antwoordde Ji tot hilariteit van de zaal: “kom gewoon bij ons eten.”

De stappen die de F&B manager zelf zou kunnen nemen: ‘hou je eigen menukaart tegen het licht en start initiatieven om de balans te zoeken tussen de wensen van de gast en het toenemende aanbod van gezonde en verantwoorde voeding’.

Naar de video op Vimeo >>
Naar de foto’s op Flickr >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven