Anarchy, chaos, punk, hackers… en privacy

Ik word er altijd voorzichtiger van, ook banger. Minder naïef misschien ook, of te alert, niet paranoïde.

Dat de overheid, de politie, justitie, gemeentes overal camera’s hebben hangen die mij – ook als ik zelf helemaal offline probeer te zijn – kunnen volgen. Ik heb het gevoel ook dat ik daar machteloos in ben, dat daartegen optreden een verloren energiezuigende strijd is. Dat ook bijna niemand zich daar zorgen over maakt, het wel goed vindt, het misschien ook wel fijn vindt.

Ik vind dit een erg lastige kwestie. Ik met al mijn mogelijk naïeve openheid op m’n blogs, m’n social media, met al m’n foto’s op Flickr en video’s op Vimeo en Youtube.

Vorige week filmde ik in opdracht van ECP het event Safer Internet Day 2014. Daar sprak documentairemaker Peter Vlemmix over privacy. Peter heeft een prachtige documentaire gemaakt over onze hedendaagse privacy in relatie tot hoe de overheid en haar instituten met haar instrumenten (pasjes, camera’s) ons kan controleren, scannen en volgen.

Daar moeten wij niet blij van worden. Maar met angst geef je je gewonnen en dat lijkt het me ook weer niet waard.

Dikke aanrader, bekijk deze docu hieronder…

Oh ja en een andere tip die ik net via twitter van Peter Nieman (@videopete), haal de video binnen met Clipgrab.org en doe ook even een donatie.

https://www.youtube.com/watch?v=zrxXlzc2Cuw

1 gedachte over “Anarchy, chaos, punk, hackers… en privacy”

  1. snap ik niet he, en blijf ik niet snappen. dat je niets te verbergen hebt is echt heel iets anders dan dat je gecontroleerd wordt, via monitors gevolgd en opgenomen kunt worden en dat data op servers terecht komen over jou die doorverkocht kunnen worden. Die docu heb ik idd gezien en ik vraag me af of nederlanders in het algemeen sowieso al heel snel hun schouders ophalen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven