Charlie Brooker – How To Report The News

 

Op de blog van Whizpr zie ik een post van Ward van Beek over hoe makkelijk het is om een newsitem te maken, met daarbij ter illustratie een briljant filmpje waarin een typical standaard 2 minuten newsitem wordt vertoond, maar nu met de humorvolle uitleg van de onderdelen van het filmpje.

Tijdens mijn opleiding en vooral al doende daarna zag ik bij nieuwsprogramma’s als NOS Journaal items langskomen met daarin iedere avond dezelfde soorten zich repeterende serie shots. Je hoort een voice-over, ziet een man een gebouw binnenlopen, of het beeld uitlopen (dat varieert zowaar) om vervolgens dezelfde man achter een bureau antwoorden te zien geven. Let maar eens op.

En beweging, altijd moet er beweging zijn… Nog nooit heb je 4 seconden een gevel van een gebouw gezien zonder dat daar een persoon in of uitliep (meestal in). Let maar eens op.

En zo zijn er allemaal wetten die het voor cameraploegen voorspelbaar makkelijk moeten maken om op tijd weer met materiaal op de redactie terug te komen. Oh ja, nog zo’n dingetje waar ik zelf ook hartelijk aan meedoe: twee geïnterviewden, waarbij de ene links in beeld zit en van links naar rechts kijkt, terwijl de advocaat van de andere partij in het volgende shot zijn weerwoord geeft waarin hij rechts in beeld zit en van rechts naar links kijkt.

Je leert het je aan, waardoor eigenlijk alle nieuwsitems heel professioneel allemaal op elkaar gaan lijken en inwisselbaar zijn. Zou dat nou expres gedaan worden om de kijker niet te veel te willen verrassen en juist de inhoud van het item te laten overheersen? Ja dus.

De schaar van Weber schiet me te binnen, als beeld en inhoud van de voice-over niet met elkaar overeen komen en de twee messen van de schaar te ver uit elkaar komen te liggen. Dan komt de boodschap niet aan.

Sjees, allemaal door dat prachtige filmpje waarin het vak van tv-journalist op de hak wordt genomen. Ward van Beek, bedankt voor de onbewuste opfriscursus. 🙂

2 gedachten over “Charlie Brooker – How To Report The News”

 1. Hi Henk-Jan,

  Wie wat bewaart die heeft wat 🙂

  Al googlend kwam ik op je blogpost van juni dit jaar, die weer een reprise was van deze blogpost van zo’n 12 jaar geleden 🙂 Dank daarvoor!
  Dank voor het noemen van mijn naam, maar vooral dank voor het weer onder de aandacht brengen van dit filmpje. Ik was het vergeten, maar het is nog even valide als toen! Erg leuk.

  Verder goed met je?

  Groeten, Ward

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven