De overdreven focus op 4K

Ik heb alle reviews op Youtube gezien, en nu ik ‘m twee weken heb gebruikt – m’n nieuwe Canon 5D Mark4 – zie ik de overdreven focus op de onbelangrijke zaken in veel van deze video’s. 

Met als belangrijkste overschatting: die van 4K. Het lijkt in de reviews (en de comments) dat alle videopro’s 4K al helemaal als nieuwe norm hanteren, wat complete onzin is. 4K is prachtig, maar ontzettend gebruikersonvriendelijk: het kost veel data, dus geld en veel te veel energie (warmte, overheating). De Sony’s geven 4K in fullframe (de 5Dmk4 met een cropfactor van 1.8, belachelijk, maar niet voor niets), maar de Sony A7S2 bijvoorbeeld brandt uit je handen en stopt er dan spontaan mee. Kun je niet hebben als pro. Alleen de GH5 van Panasonic zou het wachten waard zijn, volgend voorjaar, alleen niet voor mij. 

Als 4K de nieuwe standaard wordt voor video(makers), lees als de workflow voor 4K video-opname wordt verbeterd, dan zie ik de aanschaf van de GH5 ter zijner tijd wel. 

De Canon 5D Mark4 is vooralsnog een kwalitatief hoogstaand en vooral zeeeer gebruikersvriendelijke fotocamera. Het gaat mij op de performance van de camera, veel meer dan om de 4K of de minieme verschillen in beeldkwaliteit (dynamic range etc). En ja, de Canon 5D Mark4 is OOK een prachtige videocamera die mij alles biedt waar ik op heb zitten wachten. (En niet op 4K dus.) Voor mij DE ultieme hybrid foto/videocamera.

Ik snap dat anderen er anders over zullen denken, maar dit is een aanrader voor iedereen die professioneel fotografeert en professioneel video maakt.

Ik werd tijdens een foto-opdracht op de dag van de aankoop voor het eerst tot tranen toe geroerd (met Justien Marseille als mijn getuige). Door de techniek van deze camera ontroerd worden. Belachelijk, maar het gaat natuurlijk om de mogelijkheden voor mijn fotografie en video die de techniek in deze camera voor mij gaat brengen.

Ik vond dit wel een verhelderende review tussen al het specs geweld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven