Een tweede 5D Mark 4, of een GH5?

Ik heb de afgelopen 4 jaar twee Canons 5D Mark 3 gehad, die ik na 4 jaar heb ingeruild voor een fonkelnieuwe 5D Mark 4, voor mij de meest ideale camera die ik heb gehad (op een flipscreen na). Het werken met twee identieke camera’s is voor mij de meest ideale situatie, heb ik gemerkt na de inruil. Ik dacht dat een 80D als tweede camera ook wel oké zou zijn, maar daar ben ik goed van teruggekomen.

Vorige week had ik bijna m’n tweede 5D Mark 4 gekocht, of eigenlijk ingeruild voor wat serieuze camera’s (C100 Mk2, en een 80D), maar die ruil ging uiteindelijk niet door.

Wim (van Cameratools) maakte me op het laatst aan het twijfelen om toch de langverwachte Panasonic GH5 aan te schaffen, de meest ideale camera (voor maar 2000 euro!!!), alleen moet ik daar wel een (niet altijd betrouwbare) Metabones-adapter voor m’n Canon-lenzen bij aanschaffen, en nog zo’n audio-opzetding met XLR-ingang.

En nu zit ik in een soort twilight-koop-zone. Waarin ik de voordelen van een tweede 5D4 op een rijtje zet, een paar nadelen (geen flipscreen, verre van optimale 4K video performance) en de voor- en nadelen van de GH5.

Een van de belangrijke voordelen van een tweede 5D4 is dat m’n tweede camera exact dezelfde is als m’n eerste. Dat de instellingen, kleurstellingen, alles precies hetzelfde is. En dat daarom op de ene een 70-200 lens gaat die er alleen afgaat voor de 85, en op de andere de 16-35, met soms de 24-70. Om bij congressen en events niet meer te hoeven hannessen met lenswisseling. Gek werd ik er van dit afgelopen jaar. En de 80D, waarvan ik er nu (nog) twee heb, is ook geen goede tweede camera. Net even iets minder gebruikersvriendelijk als fotocamera en duidelijk van mindere kwaliteit.

Bij de GH5 zou ik optimaliter een heel nieuwe set mooie lenzen aan moeten schaffen om de beste performance er uit te kunnen halen.

Ik ben er uit. Het wordt toch een tweede 5D4.

Thanks, mensen.

(Iemand geïnteresseerd in een Canon C100 mk2? Te weinig gebruikt om ‘m aan te houden, de opdrachten zijn op twee handen te tellen. Dus eigenlijk fonkelnieuw. Let me know: info@punkmedia.nlOver Henk-Jan Winkeldermaat | Punkmedia

Was journalist voor De Gelderlander, FZ, Reed Elsevier en High Profile.
Schrijft, fotografeert en filmt met Punkmedia sinds 2008 voor corporate clients.

Video’s op Vimeo >>
Foto’s op Flickr >>

Initiatiefnemer van
Mijnmoment, een blog met duizend+ levensverhalen
Blochem, een blog over Lochem

Naar Punkmedia: journalist, fotograaf, filmer >>

Contact

Punkmedia
Tramstraat 22
7241 CJ Lochem
06 3456 3684
info@punkmedia.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven