Het logo als overschat item in een video, of toch niet?

 

Ik gaf laatst iemand – een goede klant waar ik graag voor werk – per e-mail een ongevraagd college over het gebruik van een logo in een video. Conclusie: niet doen.

Ik denk dat een logo alleen belangrijk is voor degene die het logo voert. Voor de medewerkers van het bedrijf of misschien alleen de afdeling Marketing & Communicatie die graag hun logo terugzien in een video, graag hun banner op een website, hun advertentie in een blad, hun stand op een beurs, hun vlaggen langs het industrieterrein … etc.. Ik heb ook een keer geadverteerd, ik heb ook een keer een banner op een site gehad. (Allebei overigens bij High Profile, waar ik net vertrokken was als hoofdredacteur internet.) Ik vond het gaaf om m’n advertentie en banner terug te zien. Soort bestaansrecht verwerven. Spierballen laten zien. “Ja, het gaat goed met me.”

De doelgroep, de klant, de bezoeker ervaart een logo, banner, advertentie, stand of vlag heel anders.

Als nieuwsorganisatie, (vak)journalistieke nieuwssite lijkt het me geoorloofd je logo enkele malen te laten zien in een nieuwsvideo. Continu lijkt me ook meer dan prima. Je zou kunnen zeggen dat nieuwsmakers in hun video’s moeten laten zien wie de boodschapper is. Maar let op: de rest niet. Een communicatie-, pr-, of voorlichtingsafdeling van een bedrijf is geen nieuwsmaker (ook al denken en willen ze dat soms liever wel zijn) en het belang voor de kijker om te weten wie de boodschapper van de video is, is er meestal niet. Als er een logo in een hoek komt te staan wekt dat juist eerder irritatie op, of ….

Goh, ik begin nou toch te twijfelen aan m’n eigen stelligheid. Voor de kijker is het misschien best fijn om te weten welke commerciële partij geld heeft gestoken in een video om een boodschap – “koopt ons product” – naar een zo groot mogelijk publiek over te brengen, maar slim lijkt het me niet. Als een bedrijf waarde wil toevoegen aan haar klanten moet ze eerst producten maken die die waarde toevoegen, daar begint het natuurlijk mee en daarbij zouden ze een video kunnen laten maken waarmee ze haar klanten tips kan geven hoe het beste om te gaan met die producten, ik noem maar wat. Waarde toevoegen. Relevant zijn.

Ik ben er nog niet uit, voegt een logo nu wat toe in een video? Ikzelf als videomaker zie ze liever niet vast staan in mijn videobeeld dat steeds beweegt. Het leidt gewoon af. En vaak is het gewoon lelijk.

(Eigenlijk weet ik gewoon niet hoe ik een logo in een video kan plaatsen, of ja dat weet ik wel, ik weet alleen niet hoe ik een logo vrijgemaakt kan maken, in Photoshop, dus dat alleen de letters te zien zijn in de linkerbovenhoek… Anyone?)

Deze laatste zin is niet bestemd voor m’n corporate klanten: Als ik iets niet kan, zeg ik altijd dat het niet mijn stijl is. En zo zijn logo’s gewoon niet mijn stijl. After effects, swooshdingetjes, sorry, gewoon niet mijn stijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven