Iedere dag een pagina

Bij Foto Modern in Lochem ben ik vaste klant, eigenlijk met de afname van een serie van 1 product: schrijfboekjes. En dan specifiek het flapboekje, dat een harde kartonnen omflap heeft met een ringbandje aan de bovenkant. Zoals journalisten vroeger hadden en nog steeds enkelen hebben. En dan nog specifieker de flapboekjes met ieder een unieke groen voorkant. Iedere keer, nee, meestal als ik langs Foto Modern loop aan de Molenstraat 5 word ik naar binnen getrokken om weer een nieuw boekje aan te schaffen. Een persoonlijk cadeautje voor mezelf. Steeds één per keer. Ja, inpakken graag.

In huis heb ik op de begane grond, de eerste etage en boven op m’n nachtkastje een groen boekje liggen… en die blijven daar liggen. Voor onderweg heb ik eenzelfde groene boekje als ‘loopboekje’ in de Ortlieb fietstas-rugzak. In het middenvak in de auto ligt het ‘Auto Boekje’. Onderweg denk ik toch weer aan andere dingen, dan als ik wakker word, of als ik aan het werk ben, of sta te koken.

Dat alles vast willen leggen is een verslavende hobby… dat doe ik al meer dan 30 jaar. In alle vormen: fotograferen, schrijven, bloggen, vloggen, podcasten, en dagboekjes schrijven.

De groene boekjes van Foto Modern zijn kladblokjes waar alles in geschreven kan worden, zonder drempels, dus ook m’n fotoselectie voor producties bestaande uit alleen maar cijfers, ingrediënten voor een gezonde maaltijd, de struiken en planten die ik in m’n tuin wil (Toscaanse jasmijn? vanavond met Martin rond de tafel om naar z’n tuinplan te kijken, en de bijbehorende offerte, slik) maar ook ‘1 vegan crispy chicken broodje, 4 friet’ en ook ‘worsten Lola’ en ‘ik ben nog even met Lola lopen anderhalf uur, maak zelf ontbijt’.

Het belangrijkste van die boekjes is dat alle pagina’s gedocumenteerd zijn onder die dag van die maand van dit jaar, alsof het een blog in print is. Ik weet dus precies op welke dag ik welke inspirerende zinnetjes las en opschreef, en op welke dag ik bedacht om aan Zen-meditatie te gaan doen. En op welke plek, welke verdieping van het huis, lopend, of in de auto.

Sinds vorige week, sinds ik met Zen-meditatie ben begonnen, heb ik een nieuw boekje, of eigenlijk een ouder boekje dat ik nog onbeschreven had liggen, ook van Foto Modern. Zen wil dat ik een groot doel voor ogen heb en een kleiner behapbaar doel. Mijn grote doel, en dat is geen geheim, is: ‘Liefdevol leven, met echte aandacht voor al het leven om me heen.’ In korte vorm: Liefde. Mijn kleine doel is: ‘Schrijf iedere avond voor het slapen gaan een pagina over de dag.’

Voor mensen die dit aanspreekt: koop zo’n boekje, waar dan ook, en begin te schrijven hoe de dag was, niet moeilijk doen of mooi willen schrijven, gewoon documenteren is voldoende, met tijden erbij als je wilt. Net voor het slapen gaan. Ik ben er beter door gaan slapen. Alsof je al een beetje de chaos van de dag geordend hebt, voorwerk hebt gedaan voor het harde werk van je hersenen als je slaapt.

Nog een slaaptip, waar ik me steeds beter aan houd: eet niets meer na het avondeten en geef je darmen rust tot de volgende dag 12:00 uur. Je darmen houden je wakker als ze hard moeten werken.

Beetje hak op de tak post deze, maar so be it.

Laatste tip: lees Slaap vast, een baanbrekend slaapprogramma van Dr. Michael Mosley.

(Oh het is vijf uur, ik pak nog even twee uur slaap, joehoe!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven