Kappen met die mobiele shit

Ik kom net terug van Media Villa Arnhem waar Ritzo ten Cate een presentatie gaf over ‘Hoe beinvloedt smartphone-verslaving ons leven?’

Ik kwam uit de file bij Rotterdam, dus was wat later maar ik viel er in bij een grafiek van een onderzoek, naar smartphonegebruik en de gevolgen daarvan.

Zo bleek bij de introductie van de iPhone in 2007 dat een daling ingezet wordt. Een daling van de hoeveelheid uren dat kinderen met elkaar spelen.

Ook bleek eenzaamheid toe te nemen, en het aantal zelfdodingen.

Ritzo ten Cate 1200 3

De pest van apps is dat ze precies weten hoe ze je aandacht kunnen trekken. Wist je dat Instagram expres langer wacht met een update van jouw likes? Zodat je nog een keer komt kijken. En dat Facebook hetzelfde doet?

We worden gewoon verslaafd gemaakt en gehouden door de makers van apps die om onze aandacht schreeuwen. En de meeste van ons doen daar vrolijk aan mee. Ook ik.

Ik had de Facebook app al verwijderd van m’n smartphone, meteen al rust. En daarna ook Twitterific. En sinds nu ook Instagram. En ik werk toe naar een compleet app-loze smartphone. Met alleen mail, sms en de belfunctie.

Kappen met die mobiele shit. Gewoon doen.

Smartphone verslaving is een ding waar we meer over moeten praten. Praten ja. Ook ik.

Ritzo ten Cate 1200 4


 

4 gedachten over “Kappen met die mobiele shit”

 1. René Wouters

  Met dit eigen initiatief was ik blijkbaar de tijd vooruit!
  Ongeveer een jaar geleden was ik aan de markt voor een nieuwe i-Phone en toen besloot ik eens voor mezelf na te gaan wat ik met mijn oude G3 nu eigenlijk aan het doen was. En inderdaad kwam ik tot de conclusie dat het meestentijds flauwe kul was. Onnodige dingen die je van andere nuttige zaken afhielden doordat ze veel tijd kosten. Dus besloten om niks nieuws aan te schaffen en het te doen met mijn G3 die zo in het museum kan….maar nog prima functioneert als het om bellen en sms’n gaat. Het bevalt mij heel erg goed en kan het iedereen aanraden!

 2. alles met mate. sinds ik de moments app op mijn mobiel heb schrik ik vaak van het aantal uur dat ik op mijn mobiel zit.

  Tuurlijk heb ik smoesjes. Ik moest de route naar een klant vinden, ik moest Flickr foto opladen. Waarheid is natuurlijk dat je niet dieper komt met gedachten en concentratie.

  Mijn oplossing is meer bloggen. Maar ja dat is ook weer schermtijd.

  Een andere oplossing is mijn initiatief de Mengtafel… elke maandag loop ik na mijn radioprogramma naar het lekkerste Italiaanse restaurant ooit en schuiven er bijzondere mensen aan. Elke week inspiratie en mooie gesprekken. Je bent welkom Punkmedia! Soort van blogbal maar dan anders. Komt er trouwens weer een blogbal las ik?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven