Laat OMA thuis

Voor een echt goed gesprek: laat oma thuis.

Die tip hoorde ik zaterdagochtend Charles Groenhuizen geven op NPO Radio 1 waar hij Peter de Bie verving als co-host van Mieke van der Weij in het heerlijke zaterdagochtendprogramma Nieuwsweekend.

Oma staat hierin voor: Oordelen, Meningen en Adviezen. Dus voor een goed gesprek, laat je oordelen, meningen en adviezen thuis.

Een goed gesprek voeren gaat vooral om – je voelt ‘m al aankomen: goed luisteren.

Wat me van dit gesprek ook is bijgebleven: over jezelf praten maakt dopamine vrij, dat vinden we lekker, en daarom vinden we over onszelf praten zo fijn. Maar dat zit een goed gesprek wel in de weg en zorgt dat voor oppervlakkigheid waarin niet echt ge-LSD’d wordt… En LSD staat voor – jeweetoch: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

“Hoe was je vakantie in Turkije?” – Ja, geweldig. We zijn naar… “Oh, ik ben vorig jaar ook naar Turkije geweest en we zijn toen naar…”

Mieke van der Weij leidt het mooie interview in: “Nu we het grootste gedeelte van de tijd binnen zitten, lijkt een goed gesprek met je partner of je kinderen onvermijdelijk. Tot groot genoegen van praktisch filosoof Elke Wiss, want volgens haar voeren we veel te weinig écht goede gesprekken. In haar boek ‘Socrates op sneakers’ geeft ze tips voor het stellen van goede vragen om tot een zinvol gesprek te komen.”

Mijn advies hihi is: luistert dit interview met Elke Wiss, klik hierrrrr >>

En toen sloeg ik NRC Weekend open en zag ook daar een interview met Elke Wiss, nu door Jannetje Koelewijn. Lezon hierrrr >>

Ik ga dat boek maar kopen >>

* De foto van Lola heeft niets met deze post te maken, maar is wel superlief en zorgt sowieso voor meer lezers 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven