Learning by sharing | column FZ5 2005

Het is al een tijdje aan de gang maar ik heb het gevoel dat het de laatste maanden echt in een stroomversnelling is gekomen: de ontwikkeling om informatie met de rest van de wereld te willen delen. Met als motto: ‘learning by sharing’.

Ik waag me aan wat voorspellingen. Let op: met de grote drie als betrouwbare facilitators – Microsoft, Yahoo! en Google – is het fenomeen ‘learning bij sharing’ een niet te stoppen proces. Om met de bedrijfsfilosofie van Google te spreken is: ‘het doel van Google is om alle informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken.’

(Deze column is verschenen in FZ 5 2005.)

We weten allemaal inmiddels wat de impact is van zoeksystemen op ons dagelijks functioneren. Hoe vaak zoek jij iets op internet, en hoe vaak is dat met Google? Ik voel dat binnenkort een storm aan nieuwe mogelijkheden uit het Googleplex (het hoofdkantoor van Google) in Mountain View, Californië komt overwaaien en die storm gaat nog lang niet liggen.

diashows

Zo ben ik op de eventbranche weblog gestart met diashows. Overal waar ik kom neem ik (vaak veel) foto’s en die zijn heel makkelijk weg te schrijven op Flickr.com, een Amerikaanse host voor foto’s, onderdeel van Yahoo! Voor nog geen 25 dollar per jaar kun je daar een veelvoud aan Gigabites per maand aan foto’s kwijt, en belangrijker in deze nieuwe tijd is dat het met iedereen is te delen. Iedereen kan jouw foto’s zien, als je dat wilt. En jij kunt de rest van de wereld bekijken door foto’s van anderen. Iedereen kan gratis jouw foto’s bekijken op Flickr.com. Dit doet Yahoo! net als Google om ‘informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken’. Neem eens een kijkje op Flickr.com.

google video’s

Google is ook gekomen met Google Video, waar je gratis je video’s op kwijt kunt. Het kan een dag of drie duren voordat Google je video heeft geverified, maar daarna is ook die voor de hele wereld te aanschouwen (je kunt het ook alleen voor opgegeven vrienden of familieleden open houden). Ga naar de eventbranche weblog (eventbranche.blogs.com) en klik in de rechterbalk op ‘Mijn video’s op Google Video’ om te kijken of ik er nu al meer dan vier video’s op heb gezet. Of ga naar video.google.com en vul voor de nodige kippenvel en tranen het trefwoord ‘Maradona’ in.

eventblogging

En verder heb ik m’n eerste probeersels van eventblogging op de weblog gezet. Eventblogging is een nieuw fenomeen waarin (bijna) live verslag wordt gedaan tijdens een evenement. Er is ook een speciale site hiervoor geopend: kijk op eventblogs.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven