Meester kleermaker Haci Tiskaya

Lochem – 25-03-2022 10:02 Leica Q2 28mm 1/60 sec. bij f/3,2 en ISO 400

Haci Tiskaya, meester kleermaker van De Zilveren Knoop in Lochem. Al bijna 15 jaar een begrip in Lochem en omstreken, want “er komen ook mensen uit Markelo bijvoorbeeld helemaal hierheen, en Zutphen ook”.

M’n heerlijk zittende maar snel slijtende Jack & Jones spijkerbroek kan ik woensdag ophalen, maar mijn irritante gat in m’n linker jaszak weet hij (hier op de foto, ik was er toch) ter plekke te stoppen. En het lijkt een klein dingetje, maar wat een genot is het om weer een jaszak te kunnen gebruiken.

Voor niks, is goed zo.

Tot woensdag!

[UPDATE woensdag 30 april 2022]

Nadat ik even over de markt gelopen ben, wat foto’s heb gemaakt van de weekmarkt voor Stichting Achterhoek / Gemeente Lochem (het was even zonnig), en Jannie van Hoek met Riet Sierat tegenkwam, van wie ik al pratend en polaroid foto’s makend een opdracht kreeg om een fotoboek te maken voor haar kleindochter die met de kerst 12 jaar wordt, dus ik heb nog even de tijd – wat een mooie zin is dit trouwens aan het worden – ben ik op de terugweg mijn spijkerbroek op gaan halen bij Haci van De Zilveren Knoop.

Ik heb ook nog een nieuwe broek uit de winkel van Monique bij me die ik wil afleveren om te maken, klein gat in de naad dat waarschijnlijk bij het passen is uitgescheurd, en terwijl hij dat gat ter plekke maakt (zelfde als mijn jaszak vorige week dus) begin ik over Monique’s winkel. In Arnhem. Aan de Hommelstraat. “Oh, daar had mijn neef een eetzaak.” Op de hoek? “Ja, als je uit de stad komt aan de rechterkant.” Aan die kant zit Monique ook. Op de hoek? “Ja, op de hoek.” Wat een toeval. “Hij is vorig jaar gestopt.”

Ik laat hem ondertussen ook mijn blog post zien (deze dus) en ik zeg dat ik online De Berkelbode heb gebruikt om te weten hoe hij heet. Klopt toch? Haci Tiskaya? “Ja, klopt helemaal. In de Berkelbode ja.” Dat was de Berkelbode van 31 maart vorig jaar. Toen was je 14 jaar hier als kleermaker. Wanneer ben je begonnen? “Op 1 april.” Dat is vrijdag! Vrijdag heb je 15 jaar De Zilveren Knoop. “Inderdaad ja!”

Ik schuifel weer naar de toonbank… En wat bedraagt de schade?

“Is goed zo.”

Ik ben eeuwig ambassadeur van deze geweldige man. De Zilveren Knoop.

Vrijdag kom ik met bloemen.

(Van Han Fokkink)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven