Mobiele Journalist MoJo

De mobiele journalist, de MoJo, als opvolger van de camerajournalist, de Camjo. Ik geloof er in.

Je iPhone (of misschien twee iPhones) dasspeldmicrofoon met kabeltje, of handmicrofoon, en een tafelstatiefje of selfiestick. Dit is gewoon de toekomst van de journalistiek.

Een handjevol journalisten in Nederland is MoJo, lees ik in het prachtige augustus-septembernummer van Villamedia (het vakblad voor journalisten), een fotografiespecial. Maar ik ken er al twee, voorloper der voorlopers Vincent Everts is er misschien al (meer dan) vijf jaar mee bezig, en Erwin Blom was op South by Southwest ook al lekker bezig met alleen twee iPhones6, twee microfoons en een statiefje of selfiestick.

Bij mij kriebelt het ook al jaren, eigenlijk al sinds 2005 weet ik nog, toen ik bij Reed Business en Highprofile met een kleine video- en fotocamera in een klein Lowepro-tasje door het land reisde voor m’n reportages.

Zo light mogelijk op pad gaan, nu doe ik dat nog met een schoudertas met daarin twee Canon 5D’s Mark 3, wat lenzen, goed geluid en ledlicht (zo licht mogelijk), maar vergeleken met een iPhone6, een goede dasspeld of handmicrofoon en een tafelstatiefje is dat natuurlijk superzwaar.

Come to think of it, ik denk eigenlijk nu nog dat m’n MoJo-carrière nog even op zich laat wachten, ik zie de iPhone nu nog wel als extra camera, maar die Canon 5D Mark3 is zo vreselijk mijn favoriete alles-camera… daar neem ik nog lang geen afscheid van.

Toch kriebelt het.

Op de openingsfoto laat Vincent Everts Marco Derksen zien hoe hij meteen zijn interview met hem op Youtube zet, datum 4 januari 2013. Hieronder die video, waarbij ik de cameraman ben met de iPhone van Vincent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven