Niet meer verder zoeken: ChipClean is de top

 

Chipclean, onthoud die naam. Chipclean in Heumen. Ik was een half jaar geleden op zoek naar een ‘partij’ die mijn Canon apparatuur schoon kan maken, en na die vraag op twitter te stellen kom ik na een paar minuten op ChipClean. Daar had ik al eerder van Marco Derksen goede verhalen over gehoord, en nu was het tijd om een afspraak te maken. Ik kon meteen terecht. Dat was op 22 februari 2011.

De mannen legden me uit ‘waar ze vandaan kwamen’. Ik vertel het in mijn eigen woorden, dus technisch zal niet alles kloppen, maar beiden hadden gewerkt bij Philips Semiconductors en waren verantwoordelijk voor het schoonhouden van die mega-chips die ze daar maakten. Philips Semiconductors in Nijmegen is jaren geleden overgenomen, NXP heet het nu geloof ik. Het schoonmaken / houden ging in grote schoonmaaklaboratoria (want schoonmaakhokken dekt de lading niet).

Die laboratoria hebben ze in het klein nagebouwd bij Chipclean en hoe het schoonmaakproces in die hokken verder gaat is hun geheim. (Daar mocht ik geen foto’s van maken.)

Van heinde en verre weten fotografen Chipclean te vinden. Fotozaken sturen hun schoon te maken camera’s allemaal naar ChipClean. Het was toen nog geheim, en ik zal dan ook geen namen noemen, maar een heeeel grote Japanse camerafabrikant heeft 80 ‘chipcleanhokken’ bij Chip Clean besteld. Ze zaten toen nog in onderhandelingsfase geloof ik, maar voor mij was dat overtuigend genoeg om alleen maar bij deze mannen mijn sensors te cleanen.

Nu, bijna een half jaar later, en nadat gisteren mijn Canon 1Ds Mark III van TechRepair als gloednieuw en gratis is teruggekomen (reparatie viel binnen de garantie!), vond ik het tijd om weer eens naar Chipclean af te reizen. Dus ik ga op zoek naar hun telefoonnummer, en zie ineens dat ze een test op hun site hebben gezet om te zien of je chip echt al wel weer toe is aan een chipcleanbeurt. Kijk, dat is nou nog eens klantvriendelijk.

Direct naar die test >>

Ik heb de test op mijn eigen manier gedaan:

ISO op 100,
diafragma hoogste stand: 16 of 22,
sluitertijd op 4 seconden,
focus (op de lens) op MF (manual focus).

Ik gebruikte mijn 50mm lens, en bij de 5DMark2 had ik geen zin meer om te wisselen en zette ik de 16-35 op 35mm.

Kiki had nog wel ergens een blauw tekenvelletje liggen, en die zette ik tegen het scherm van m’n laptop met daarachter Word open op geheel wit scherm.

Richt op het ‘blauwe’ scherm, druk de ontspanner van de camera in en maak in de 4 seconden kleine bewegingen.

Zie hieronder hoe vreselijk schoon mijn chips na een half jaar nog zijn. OK, de 1D Mark V had ik toen nog niet, en de 1Ds Mark III komt ook net van reparatie (dus zal ook wel even zijn schoongemaakt). En m’n tweede 5D Mark II is in bruikleen bij goede vriend René Wouters, die zijn 5D bij TechRepair heeft liggen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven