Open Camera: zeven jaar video in één (mid)dag

Als een tweetal dierbaren in mijn nabije omgeving aangeven dat iets waar ik enorm over zit te twijfelen inderdaad niets voor me is, Monique en Marco (Derksen) die me afraden DSLR-video cursussen te geven, respectievelijk met ‘dat is toch niets voor jou’ en ‘dat wil jij toch helemaal niet’, dan slaat bij mij de wijzer van de twijfelbalans over naar ‘niet doen dus’.

Maar dat die wijzer zonder probleem terug doorslaat naar ‘zie je wel, gewoon doen, je wilt het toch zelf’ heb ik vanavond gemerkt. Op twitter.

Ik weet niet meer hoe ik er op kom, maar ineens zie ik mezelf een videotip twitteren: Videotip: pan en tilt met mate, laat het gebeuren in je videoframe en raak je camera niet aan. Nooit pan op pan, tilt op tilt en combi’s.

Oh ja, ik weet weer hoe ik er op kwam. Ik heb net een video gemaakt voor de beurs event12, deze, en terwijl ik zit na te denken over een voorstel voor videografie op die beurs, en naar een video kijk van ‘de collega’s’ van vorig jaar zie ik dingen die mij ooit in camerawerk zijn afgeraden: teveel tilten, pannen en zoomen om maar een dynamische video te krijgen, deze zie ik dus. Mensen, als er veel wordt gepand, getilt en gezoomd in een eventvideo is waarschijnlijk het event omgekeerd evenredig dynamisch. Lees: saai.

Goed, op die tip krijg ik meteen een leuke tweet als reactie, van Roel Groeneveld, en meteen daarna meteen een tweet van @cultureS Sytske Roskam, om tien minuten later samengevat te worden in mijn oproep:

OK, ik zoek vijf lieve mensen die veel willen weten van DSLR-video en mij willen volgooien met espresso, liefst in Arnhem.

Er melden zich meteen geïnteresseerden, en zo heb ik binnen een half uur een handvol enthousiaste twitteraars die ‘meer willen met DSLR video’ en mij daarvoor wel willen volgooien met espresso. Ergens.

Ik ben heel erg aan het zoeken of ik lesgeven, cursus geven, voor de groep staan (ik zit liever, maar oké) leuk kan gaan vinden. Ik wil dan eerst goed weten wat er allemaal leeft bij de potentiële cursisten en ik wil ook een beetje peilen of er een markt voor is.

En het leukste is dan om het leuk en gezellig te maken, vrijblijvend. Van alle kanten. Niemand die zich bezwaard voelt dat ie niet kan leveren wat men had verwacht (ik), en niemand die er arm van wordt (de cursist). Gewoon gratis aan beide kanten. Voorwerk doen, syllabus vullen, antenne in de lucht….


Terugblik (intermezzootje waarmee ik wil aangeven dat je in 1 dag van mij kunt leren wat ik in zeven jaar mezelf heb aangeleerd).


HJ tijdens Blognomics 2007
Tijdens Blognomics 2007, foto Guido van Nispen

Ik zat ooit (maart 2005, ik weet het nog goed) met een collega (Joost Boers) in een grote uitgeverij (Reed Business) met veel vragen over videomaken. Toen we beiden merkten dat niemand ons kon helpen zijn we zelf gaan pionieren.

FOK, als ik er nu zo over nadenk: wij hadden een probleem, niemand wist ons te helpen, in Sillicon Valley gaat dan de kassa meteen rinkelen, maar Sillicon Valley is niet: Doetinchem (waar Reed Business is gevestigd). Als wij nou op dat moment van ons probleem een businesscase hadden gemaakt: ‘waar moeten we onze video’s neerzetten, en hoe kunnen we dat met iedereen delen’ dan hadden wij misschien Youtube uitgevonden. Hmmm…

Anyway, Youtube bestond nog niet, in augustus 2005 zag ik het licht: in Google Video. Het eerste gratis online videoplatform waar na wat uitleg iedereen video’s kon plaatsen.

Mijn eerste video was er een 24 minuten durende video van de beurs Festivak 2005. Uncut. Sjezus, hij staat nog online!   Want ik wist niet hoe en waarin ik moest monteren. Ik kon de media van het bandje via een kabel in mijn computer laten laden, 2005 hè, da’s nog niet eens zo heel lang geleden, om het om te zetten naar een wmv bestand.

Een weekje later was ik aan het ‘monteren’ in Windows MovieMaker. OMG, wat was dat een gepuzzel. Al snel las ik deze speech van Steve Jobs (via Marketingfacts) die pas twee jaren later op Youtube kwam, en vanaf dat moment was ik Apple-minded en kocht ik een MacBook Pro 17 inch (ik timmer nu op nummer drie). En daarmee begon ik met iMovie, deed ik een cursus bij CMM in Amsterdam (Apple Certified Training Center of zoiets) Final Cut Express en kocht ik m’n eerste Final Cut Pro pakket. Talking about 2008 hier.

The rest is history.

Wat ik maar wil zeggen: Punkmedia staat voor Do It Yourself (DIY).

Ik heb mezelf alles aangeleerd, en weet dat ik nog veel niet weet, maar datgene wat ik wel weet wil ik graag delen met anderen die niet zeven jaar willen graven, maar ‘morgen’ willen beginnen met video maken.

HJ filmt in Eusebius

Tijdens stadsdebat Eusebius the battle, zie video hier >>  Foto: René Wouters


Wat ik me zo voorstel: we spreken een plaats af, een café met een grote tafel, in Arnhem, of Utrecht, of Amsterdam. We spreken een tijd af. Ik geef zo goed als ik kan antwoord op vragen die er zijn, en jullie gooien mij vol met espresso en appeltaart. Mijn winst: ik weet wat er leeft, waar men meer over wil weten, ik ga daar een compacte oneday cursus van maken (of zo) en jullie hebben gratis wat bijgeleerd uit de praktijk. Want dat wil ik nogmaals benadrukken: alles wat ik weet komt uit de praktijk, heb ik geleerd van anderen of YouTube.

En het wordt supergezellig, ik voel ’t.

Interesse? Mail me op info@punkmedia.nl

2 gedachten over “Open Camera: zeven jaar video in één (mid)dag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven