Pfoe, wat een ruis! #update: ruis weg

Ik ben er een dag goed ziek van geweest, maar shit happens. Het gebeurt nou eenmaal als je een nieuwe camera hebt, en in mijn geval een nieuw merk (Nikon). En beter dat het gebeurt tijdens een ‘vrijwillige’ opdracht dan een betaalde. Maar toch.

Waar ik de hele vorige week zaterdag buiten sportfoto’s had gemaakt met de ISO stand op Auto-ISO, voor het gemak, had ik die ISO stand er voor een avondje binnenwerk wel overduidelijk af moeten halen.

Op het 3,2″ inch scherm en ook vergroot zagen de foto’s er nog gewoon goed uit, maar thuis achter Lightroom draaide m’n maag om. Een volledige avond fotograferen bij het Oktoberfest down the drain.

Als ik helemaal vol ben van m’n nieuwe camera, m’n Nikon D850, en hij levert slecht werk, komt dat extra hard aan. Daar kan ik behoorlijk ziek van zijn. Dat ik achteraf precies weet waar ik fout zat, is natuurlijk een les voor mij, maar daar heeft de club in dit geval geen boodschap aan.

Ik hoor me nog tegen Cindy (links op de foto) zeggen op deze openingsavond van het 100-jarig jubileumjaar van Sportclub Lochem, dat het echt fijn is als je een fotograaf hebt bij zo’n avond (als ik), dat je je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van de foto’s.

Het probleem: de Auto-ISO aan tijdens het fotograferen met flits. Met als gevolg dat een meerderheid van de foto’s met de ISO op 9000, 10000 en zelfs op 25600 zijn gemaakt.

En dat betekent: RUIS. Ofwel: puntjes. Een soort pointillisme fotografie.

De volgende dag had ik de selectie al klaar, enorm bewerkt, maar de ruis was er natuurlijk niet uit te filteren.

Vanavond, 10 dagen later ja, kreeg ik een app-je van Jan: ‘Dag Henk-Jan, wanneer zijn de foto’s van het Oktoberfest klaar?’

Na mijn ‘Stuur ik zo.’ bleef het anderhalf uur stil.

Om 21:18 uur: ‘Henk-Jan, bedankt voor de prachtige foto’s. Ik stuur ze door naar de webmaster.’

UPDATE: Foto’s staan inmiddels in de gallerij op de site (niet op Flickr, hèhè) >>

UPDATE 2: Ik weet inmiddels hoe de ruis te verwijderen is in Lightroom, naar de foto’s op Flickr >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven