Starten als video foto pro? Koop deze starterskit

Wil je als professioneel videomaker en fotograaf van start gaan, dan heb je waarschijnlijk de nodige vlieguren al gemaakt op Youtube. Als kijker naar de vele videoprofessionals en Youtubers die jou (bewust of onbewust) hebben overgehaald ook de wereld te betreden van dit prachtige vak van beeldmaker.

Mij wordt wel eens gevraagd wat ‘ik als beginner voor een camera moet aanschaffen’. Ligt een beetje aan je budget, maar er van uitgaande dat je meteen met echt goed materiaal wilt beginnen komt hier het volgende aan te klikken lijstje. Mocht ik in de toekomst een nieuw lijstje hebben dan staat er onderaan deze blog post een link die je naar het nieuwste lijstje brengt.

Na veertien jaar ervaring met Punkmedia is dit mijn lijstje voor de serieus startende video en foto pro.

In volgorde van aankoop en belangrijk.

Bovenstaande foto is van Henrike Verheijen die binnenkort van start gaat met deze kit die eergisteren bij haar binnenkwam. En die ik haar min of meer heb aanbevolen, toen ze me daarom vroeg. Ze start binnenkort met de Opleiding Professional Video Producer. Ben je van plan serieus aan de slag te gaan, dan is dit een enorme aanrader.

Mijn uitleg voor deze keuze, in deze volgorde van aanschaf en belangrijkheid.

De Sony A7III heeft een 24 megapixel sensor. Meer heb je echt niet nodig, en 24 is het meest ideaal, zeker als je ook veel binnen in low light filmt en fotografeert. Uitleg daarvoor is overal op Youtube en bij reviews te vinden, maar neem dit gewoon van me aan. De 12 megapixels sensor van de A7SIII is bijvoorbeeld een low light monster, zo ontzettend goed in ‘donker’ omdat deze nóg minder megapixels heeft.

Waarom niet de Sony A7IV? Ten eerste is die camera nu heel moeilijk te krijgen, zit een levertijd op ivm wereldwijd chip-tekort en coronashit, maar goed dat is niet de hoofdreden natuurlijk. De A7IV is in my opinion op punten ‘verbeterd’ die voor mij niet belangrijk zijn. Zo hecht ik weinig waarde aan hoeveel details je uit schaduwen nog tevoorschijn kunt krijgen en uit de highlights. Daar moet het wat mij betreft in het maken van verhalen niet om gaan. Dus dat de A7IV 10bit 4:2:2 heeft is voor mij onbelangrijk. Sterker, de zwaarte van de videobestanden worden hierdoor onwerkbaar groot, waardoor je weer meer harde schijf capaciteit moet inkopen, en onwerkbaar omdat het in sommige montageprogramma’s gewoon niet werkt. Ook ervaring mee. Is natuurlijk in de loop der tijd weer opgelost, weet ik, maar die A7III is op dat vlak zo goed en ideaal, ik zou er niet aan beginnen.

De flip-out screen dan. Iedereen loopt ermee weg, maar ik heb dat nooit begrepen. Het werkt gewoon heel onlogisch dat je het scherm aan de buitenkant open hebt staan, buiten de camera hebt. Bij de tiltscreen van de A7III kun je recht naar beneden op het opgeklapte scherm kijken, in de as van de lens. Dat is veel natuurlijker filmen. Maar ik realiseer me ook dat dit een kwestie van wennen is.

Dan het overhypte nieuwe menu van de A7IV. Veel overzichtelijker dan de A7III. Wordt door bijna iedereen gezegd. Maar dat is helemaal afhankelijk van wat je bent gewend. Ik heb de A7SIII een maand als een van de eersten in huis gehad, na een maand heb ik ‘m weer ingeruild. Deels ook door de onwerkbare zware bestanden waar je niks mee kon in Final Cut Pro. Maar vooral door het menu. Ook de Sony A1 heb ik een tijdje getest. Ik kan maar moeilijk wennen aan dit nieuwe menu. Ik vind juist het oude menu veel fijner werken. Is misschien ook weer heel persoonlijk, want ik werk ook in het oude menu van de Sony A7R4. En het werkt gewoon niet fijn als je steeds in andere menu’s moet scrollen.

Die A7IV heeft wel 4K 60p, dat is een heel grote plus ten opzichte van de A7III. De grip van de A7IV is ook iets dikker, en dieper, wat wel ook fijner is dan de A7III. (Maar als je dan weer veel van statief werkt, of de camera kruislings om je bovenlichaam hebt hangen aan een Peak Design leash, dan is de meerwaarde van die fijnere grip ook nihil.

En de prijs. De Sony A7IV is 800 euro duurder.

Tot zover even. Ik ga zo snel mogelijk verder… dus ververs ‘m zo nu en dan als je geïnteresseerd bent.

1 gedachte over “Starten als video foto pro? Koop deze starterskit”

  1. gerrit klaver

    Mocht je intresse hebben in Eneloop Pro Batterijen voor een hele goede prijs.
    30 stuks voor 25 euro Inc verzenden

    Ik heb er veel dus betere prijzen kan ook nog wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven