Take it, make it or fake it? | Adobe CS6 PP

Ik hoorde laatst een fotograaf op CreativeLive zeggen dat ‘we professional photographers don’t take pictures, we make pictures’. Met een mooie uitleg erbij, en heel begrijpelijk allemaal.

Vanochtend (onder de douch) moest ik er weer even aan denken. 

Taking pictures werd uitgelegd als meer point and shoot. Je ziet iets en click. Niets instellen, geen hoeken checken, maar gewoon knallen, vastleggen.

Making pictures is wat fotografen doen. Ze maken de werkelijkheid hun werkelijkheid. Inderdaad: vaak mooier dan de werkelijkheid, in werkelijkheid. Overal is aan gedacht.

Ik wou er nog een aan toevoegen, een die in het verlengde ligt van making pictures. Er moet ergens een gebied liggen in onze perceptie waarin making pictures overgaat in faking pictures.

Waar de normale scherpte van een foto in een bewerkingsprogramma zo verscherpt wordt dat het niet meer echt lijkt, dat ruis zo onderdrukt wordt dat een persoon meer een cartoon character wordt.

Taking, making en faking dacht ik… als ik mezelf al wil indelen, zit ik zelf denk ik meer tussen de take en de make in. For what it’s worth, want waar wil ik nu eigenlijk naartoe?

Nou, op twitter hoef ik het maar over JPEG en RAW te beginnen en ik ben weer een middagje zoet, online. Dat veel fotografen, continu RAW fotograferen om vervolgens hun middelmatige foto’s in Photoshop oppimpen.

Beetje m’n stokpaardje, met een geclaimde URL www.onbewerkt.nl waar ik nog niets mee gedaan heb. Mijn valkuil is daarmee meteen mijn afkeer van ‘bewerking’, niet alleen in fotografie maar ook in video.

Maar toch, en nu komt het punt, nu ik het bewerkingsprogramma van Adobe: Creative Suit 6 Production Premium heb gezien (op verschillende video’s) krijg ik heeeeel veel zin om dit product aan te schaffen en als een gek me eigen te maken. (*)

En ik ga niet zeggen dat ik mijn montage nog steeds in Final Cut Pro 6.0.6 doe want dan ben ik ineens niet meer interessant voor de corporate markt en kan ik mijn videobusiness wel opdoeken 🙂

(*) Thanks to @brandedchannels voor de overtuiging. Wat een prach-ti-ge video’s maakt deze man! Volg @brandedchannels en check de video’s van Richard van den Boogaard op brandedchannels.com >>

https://vimeo.com/38593381

1 gedachte over “Take it, make it or fake it? | Adobe CS6 PP”

  1. Zoals je zelf al heel vaak hebt gezegd: de tools maken niet de foto of de video. Het is de man of vrouw achter de apparatuur en de montage die het verhaal maakt. Of het nu een foto of video is.
    In een foto of video moet een verhaal zitten.

    Wat betreft de software: die kan je alleen maar helpen met de snelheid waarmee je het product aflevert. Photoshop kan je helpen met het corrigeren van hele kleine herstel acties, of niet. Die keuze heb jezelf.

    Wat video betreft is de keuze wat gemakkelijker: jij filmt vaak evenementen en die wil men zo snel mogelijk online zien in een hippe video. Geen tijd voor importeren, converteren en exporteren. De tijd moet vooral besteed worden aan het verhaal. En daar is CS6 heel erg goed in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven