Wat werkt goed, wat niet? | eventvideo nabespreking

Event: Safer Internet Day, dinsdag 7 februari 2012, 09:30 – 17:30, Circustheater Scheveningen.

Videoproductie, nabespreking. Wat werkte goed, wat niet.

Gitzo statief
Ik heb gekozen om de lichte Gitzo statief te gebruiken. Voordeel van statiefgebruik zijn de strakke beelden. Nadeel van deze Gitzo is dat ik bij pannen en tilten een strakke hand moet hebben. Heb ik, maar het liefst gebruik ik toch mijn Manfrotto, voor deze links-rechts en op-en-neer beweging. Nadeel van deze Manfrotto is het gewicht, zeker bij een event waar je van zaal naar zaal aan het sjouwen bent. Tweede nadeel van deze Manfrotto zijn de poten die bij het optillen van de driepoot meteen inklappen. Deze Manfrotto is ideaal als je ‘m op 1 plek kunt laten staan. Bijvoorbeeld achterin de zaal, voor het totaalshot. Bij dit event was dat niet nodig.

Eenmaal met statief blijf ik met statief schieten. En ga ik niet tijdens eenzelfde productie ‘uit de hand schieten’, de bewegingen, trillingen, vallen te veel op t.o.v. de ‘stille beelden’ met statief. Is een smaakding, geef ik toe. Je kunt er ook voor kiezen om af te wisselen van strak naar levendig, maar doorgaans kies ik voor of strak of levendig. Waar ik ook voor had kunnen kiezen was de Manfrotto monopod. Groot voordeel is dat je overal tussendoor kunt, je plant ‘m neer, kijkt door je viewfinder (als stabilisatiepunt ook) en maakt snel je shot. Snel en handig in- en uit te klappen. Nadeel daarvan is dat je ‘m altijd moet vasthouden (anders valt ie om), of tegen een muur moet laten leunen. Met camera erop is dat niet aan te bevelen. Voor interviews tussendoor is een monopod ook onhandig, zeker als je zelf de microfoon wilt vasthouden. In die situatie geef je de microfoon (Zoom H4N) gewoon aan de geïnterviewde en laat ‘m vasthouden op borsthoogte.

Canon 1D Mark 4
Vorige week dinsdag alleen de Canon 1D4 gebruikt, als experiment, waar ik anders altijd de 5D2 gebruik met de 16-35 erop. Dat laatste is overigens aan te bevelen, daar kwam ik achter. Ik was als een idioot mijn lenzen aan het wisselen, wat bij deze opdracht wat tijd betreft heel goed kon, maar bij snellere events (met minder ruimte) heel vervelend is. Dan moet je snel kunnen grijpen naar je andere camera: de 5D2.

Canon EF 70-200mm 2.8 II
DE LENS waar het meest mee geschoten is. Als ik één lens zou moeten kiezen is dat deze 70-200mm. Die zou als enige lens mee kunnen, hoewel ik dan wel de overzicht groothoekbeelden mis van de 16-35mm. Met 70-200mm ook interview gedaan. Prachtig beeld.

Canon EF 16-35mm 2.8
De lens die mee moet bij dit soort opdrachten.

Canon EF 24mm 1.4
Dit zou de derde extra lens kunnen zijn. Gisteren 1 interview mee gedaan, maar vooral handig mee te nemen voor publiek in donkere zalen, gezien diafragma f/1.4

Verder, niet meer meenemen
* 50mm: 1 interview mee gedaan. Voor eventvideo is dit een overbodige lens. Niet meer meenemen.
* 8-15mm: 1 zaalshot mee gemaakt, de diafragma f/4 is in donkere zalen nogal een beperking, ISO naar 6000. Kortom: 8-15mm kan best thuis worden gelaten. 16-35mm is afdoende.
* LED licht: niet gebruikt. Bij dit soort events zoek je de buitenramen op en laat je de geïnterviewde in het licht van buiten staan. (Dus niet tegen het raam met z’n rug, maar met gezicht naar het raam, ja ik zeg het maar even.)
* Zacuto EVF (electronic view finder). In het begin even gebruikt. Het geeft je een beter groter beeld, het is alleen superonhandig, en ook ook vervelend als je het beeld wegvalt door de haperende HDMI connectie. Dat hoeft maar 1 keer te gebeuren, en ik ruk de kabel eruit, gooi de EVF in de tas en hij komt er niet meer uit.

Om scherpte te krijgen, dus een perfecte focus op de neuzen van diegene die je scherp wilt hebben, vergroot je je beeld twee keer en stel je de focus in. Opnemen, tellen tot 4 (of 5, of langer) en uit.

Oh ja, bij een evnement dat een volle dag duurt, neem twee volle accu’s mee. Ik had de accu die normaal in m’n 1Ds zit en dus ook in de 1D4 past opgeladen en meegenomen als extra accu… waar ik dacht dat ik ‘m noooit nodig zou hebben bij een volle eerste accu… nou, om 14:00 uur kon ik al wisselen. Video slurpt de accu leeg, misschien ook door de extreme kou buiten (en in de auto even)… binnen was het trouwens gewoon lekker.

CONCLUSIE
IDEALE traveling light kit voor deze opdracht: 1D Mark 4 + 70-200mm en 5D Mark 2 + 16-35mm.

Op een fullframe geeft 16mm een perfecte groothoek. De 14mm had ik ook bij me, heb ik niet gebruikt. Op een fullframe geeft deze een overdreven wijdse groothoek, met de bekende vervorming aan de randen.

De 5D2 heb ik bij deze opdracht niet gebruikt. Ik had ‘m wel bij me, maar wilde ervaren of het werkt met 1 body: 1D4 dus. Conclusie: Ik ben als een idioot lenzen aan het wisselen. Werkt niet (goed). 1 camera werkt wel goed voor het automatisch chronologisch in de tijdlijn plaatsen van beelden, met een tweede camera erbij moet je toch even puzzelen.

1 gedachte over “Wat werkt goed, wat niet? | eventvideo nabespreking”

  1. Henk-Jan, leuk om te lezen weer…
    En je hebt de kracht van de 70-200 dus ook ontdekt. 🙂

    Vraagje: op welke stand staan jouw Zoom h4n microfoons?
    90 graden of 120 graden? (dat kun je instellen door ze te verdraaien)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven