Bloggen doe je in eigen beheer

Ik werd weer eens met de neus op de feiten gedrukt: als je gaat bloggen, doe dat dan in eigen beheer.

Stukje personal geschiedenis. Ik ben in 2005 gestart met bloggen. In eigen beheer. Gratis. Terwijl ik als hoofdredacteur bij Reed Business had moeten bloggen bij het toenmalige succesvolle Zibb-platform (toen overigens nog niemand bij Reed Business blogde, want iedereen ‘schreef artikelen’ – in print, dus waarom zou je bloggen?).

Dat Zibb-platform was onderdeel van het online platform van Reed Business en als een afdeling online strategie besluit dat het over is met een online ding als Zibb, gaat de stekker eruit en wordt alles leeggehaald. Zo geschiedde dat ook met de content die ik van 2000 tot 2006 online had gezet bij FZ.nl. Paf weg. Ook drie jaar Mijnmoment. Paf weg. Vervangen door een algemene pagina “Zibb lezers bedankt!”

Ik voel het nog steeds als onrecht. En ik word er nog steeds boos over. Zeven jaar content! Zeven jaar hard werk, business information waar adverteerders belang in zagen om omheen te adverteren. Paf weg.

Zibb site

Een goede reden om in eigen beheer te gaan bloggen, vanaf het begin dat je wilt gaan bloggen bij een bedrijf waar je werkzaam bent.

Een belangrijke bijwerking van bloggen in eigen beheer is dat je veel meer betrokken bent bij je eigen ding dan bij zo’n corporate site. Het is jouw ding, en dat is belangrijk bij bloggen, jouw ding.

Ik kom hier op omdat ik video’s aan het monteren ben voor een partij – Syntens – die in naam niet meer bestaat. De geschiedenis herhaalt zich. Per 1 januari valt Syntens onder de Kamer van Koophandel als kamervankoophandel/ondernemen.

Terwijl je denkt dat alles wat online is geplaatst vindbaar blijft, en terwijl je overal hoort dat alles was op internet staat voor eeuwig is… als Syntens niet meer bestaat, bestaat Syntens ook online niet meer… Niets is meer vindbaar. Alles wat linkt naar syntens, vanuit Google, vanuit blogs of sites, komt uit bij 1 pagina: de algemene site waarop een blokje tekst staat dat de Kamer van Koophandel en Syntens hun krachten bundelen voor ondernemend Nederland. Dat is duidelijk, maar eeuwig zonde. Alle links die ooit gemaakt zijn naar superinteressante syntens-pagina’s lopen nu dood naar deze pagina.

kamervankoophandelsyntens

Dus nogmaals, om niet voor niets jarenlang online content te knallen voor een uitgever of ander bedrijf die na jaren van succes en uiteindelijk falen een eind maakt aan je avontuur door alles voortaan te linken naar een algemene ‘Iedereen bedankt’ of ‘we zijn verhuisd’ pagina, maak gewoon je eigen ding en blog tekst en beeld alsof je leven er vanaf hangt.

De kans is groter, veel groter, dat de content die je in eigen beheer maakt zo lang mogelijk toegankelijk blijft. En daar gaat het om.

Ik ben blij dat de slimme mensen bij Syntens hun eigen ding al deden op hun eigen blogs, zoals mkbkrachtcentrale.nl dat nog steeds lekker vind- en leesbaar is, of mkbinnovatietop100.nl.

2 gedachten over “Bloggen doe je in eigen beheer”

  1. Eens Henk-Jan. Bouw je eigen Power Platform. Mensen verbinden altijd met mensen.
    Je kunt natuurlijk jouw artikelen doorplaatsen op andere sites of andersom, maar altijd ook op je eigen platform.

  2. Jeetje Henk-Jan, zo had ik het nog niet bekeken. Hoe na├»ef eigenlijk van me. Inderdaad fijn dat er andere initiatieven zoals de MKB Krachtcentrale zijn. Maar als ik denk aan al die stukken van oud-collega’s, echt goeie content met inhoudelijke kennis erin, oei wat zonde….
    P.s goed blog! Fijn dat je hier aandacht aan besteed!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven