Don’t overdo it: één tip per keer

Matthijs van Nieuwkerk beheerst het tot in de puntjes: een vast trucje waarin hij als interviewer zijn gast aan tafel, zijn expert op dat moment, vraagt naar zijn allermooiste, allerbeste, meest indrukwekkende vulmaarin.

Wel eens op gelet?

“Nee, je moet kiezen. Eén artiest. Wie?” Of “Het allermooiste nummer van Johnny Cash, welke kies jij, jij als allergrootste bewonderaar van de man… Waar MOET Nederland volgens jou naar luisteren?” Etcetera.

Het bruggetje naar bloggen.

Hoewel aangetoond is – geloof ik – dat blog posts meer worden geopend, geretweet en misschien ook wel gelezen (wat ik betwijfel) als er in de kop een getal staat dat: In 6 stappen, de top 8 van, 3 tips voor de ultieme blablabla, meen ik dat je beter ÉÉN tip kunt geven per artikel. De allerallerallerbeste tip. De Matthijs van Nieuwkerk-aanpak.

In een volgende blog post (de volgende week) geef je nog zo’n allerallerbeste tip over datzelfde onderwerp.

De meerwaarde voor je lezer is dat het op deze manier veel beter blijft hangen. Dat je geen keuzemogelijkheid krijgt, dat er maar 1 knop is waar je op kunt drukken, dat er maar een banaan is voor jou als aap waar je naar op zoek bent, en dat niet het zoveelste artikel met bulletpoints door je strot wordt geduwd, enkel met het doel meer views te genereren. Hap snap platte fastfood zonder smaak.

DE TIP dus, de ENIGE TIP: wees duidelijk, maak een keuze om 1 belangrijk aspect goed te belichten. En bewaar de andere tips voor later. Daarmee hou je ook je blog post overzichtelijk kort en wordt je boodschap veel krachtiger.

Wordt een trend in blogland! Let maar op. Je wilt toch serieus genomen worden als lezer?

LEES OOK: De 5 belangrijkste tips voor verfrissend bloggen >>


Oh ja, en dan nog wat… Als je tot hier bent gekomen, blijf dat doen. Vooral volgende week!

3 gedachten over “Don’t overdo it: één tip per keer”

  1. Ik weet het niet hoor HJ of ik het er mee eens ben. Ik twijfel naar ‘niet’ (mee eens). Is het niet berekenend? Is het echt beter voor de lezer? Of kan hij/zij zelf wel bepalen wat er blijft hangen van die lijst met tips? Kun je dan niet iets doen in de trant van ‘de 5 beste tips’? Natuurlijk heb je dan maar 1 keer je quota aan blog posts vervuld 😉 en niet 5 keer maar toch. Waar gaat het om? Om je quota? Om mensen op die manier aan je te binden? Gaat het sowieso alleen maar om het delen van tips?

    Er is niets mis met tips geven natuurlijk, maar als ik kijk naar de blogs die ik graag volg is het ook de varieteit aan onderwerpen die me aanspreekt.

    My 2 cents 😉

  2. Elja, ik heb er op zitten kauwen, en al pratend in m’n memorecorder merkte ik waarom ik ‘mijn manier’ aan te bevelen vindt. Over de variëteit ben ik het helemaal met je eens trouwens.

    Ik merk dat het voor mij werkt als ik meer m’n redactie ga plannen en berekenend op deze manier 1 tip, of 1 inspiratiebron of creatieve vondst per keer kan uitdiepen. Je kunt het vergelijken denk ik met een het maken van een gerecht in een zeven-gangen diner. Je kunt het hele proces en alle gerechten meteen op tafel zetten, in een goede volgorde, maar je kunt het ook per keer opdienen, waardoor je meer aandacht kunt besteden aan elke smaak van ieder gerecht. Voor de kok leuker en voor de gast aan tafel plezieriger.

    Die tippenlijst is fastfood. Daar is veel behoefte aan.
    Mijn ding is slow food. Is minder behoefte aan, maar van meer waarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven